header image
Autentificare
header image
header image
header image
Vezi discuţia
 Printează discuţia
Laowa 7.5mm f/2
d3xmeister
Laowa 7.5mm f/2 e unul din obiectivele pe care le astept de cand s-a inventat m/43. Am urmarit cu interes cam tot ce s-a postat prin internet despre si cu acest obiectiv.
Sunt 100% hotarat sa il cumpar, dar aici intervine o problema.

Se pare ca foarte multe copii sunt ori descentrate, ori alte probleme optice. Un exemplar bun ar trebuie sa fie sharp la f/2 si decent de sharp pana in colturi, caliatatea imbunatatindu-se gradual pana la f/4. A se vede comparatia updatata de pe mirrorlesslessons .com. Prima copie era jalinica, au repetat testul cu un nou exemplar, merita vazut.

Nici F64 nici Fotohobby nu comercializeaza obiective Laowa din pacate. Sa comanzi unul din afara tarii, tinand cont de aceasta variantie mare in calitatea exemplarelor, mi se pare extrem de riscant. Chiar si de la un vanzator reputabil, exista riscul sa faci shipping inainte si inapoi de foarte multe ori.

Aveti vreo sugestie despre cum am putea achizitiona acest obiectiv, cu siguranta ca in final ne alegem cu un exemplar bun ?
Editat de ToniGenes la 22-09-2017, 22:40
Sony RX10 IV, Sony RX100VA
 
ToniGenes
Din pacate, nu exista alta varianta, decat sa-l comanzi si sa faci imediat retur daca sunt probleme.
Beleaua e ca unele probleme nu sar in ochi din prima. Le vezi dupa 3-6 luni, asa cum am patit eu cu Panasonic 25mm F/1.7.

Cumparatul din tara nu te fereste de probleme.
Panasonicul l-am trimis in garantie si dupa 3 saptamani a venit inapoi neatins cu comentariul : "este in parametri". Smile

Am hotarat ca la cati bani am dat pe el, n-are rost sa ma mai agit. O sa evit sa folosesc F/4.0 la peisaje/arhitectura.

Sunt probleme mari cu descentratul in special la producatorii de obiective manuale. Si Samyang are probleme cu QC -ul.

Deci atentie mare !


-
Editat de ToniGenes la 13-07-2017, 14:02
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
d3xmeister
Asa este, am avut in mana in ultimii anii de 5 ori mai multe obiective descentrate decat am avzut in toata viata mea de pozar. Toti au probleme. De aceea am inceput sa cumpar obiective SH numai fata in fata, cu test amanuntit, altfel exclus, iar noi nu m-as risca sa cumpar din afara, cred ca exista riscul sa trimit inapoi obeictivul de 2-3 ori pana primesti unul bun, si ajungi sa platesti shipping cat costa obiectivul.
Cred ca astept pana F64 vor aduce Laowa la vanzare.
Sony RX10 IV, Sony RX100VA
 
ToniGenes
F64 il vinde deja. Se poate cumpara doar cu precomanda (si cu avans de 15%):

http://www.f64.ro...=0&y=0

Pretul este de 2800 de Ron (aprox. 610 Eur).
Vad ca mai au o versiune "ultra-light" care costa 3000 de Ron. Nu stiu care e diferenta intre cele 2 versiuni....
Ba nu, m-am prins. Versiunea "ultra-light" este cu 20 de grame mai usoara. Are 150 de grame. Parca a fost o discutie ca prima versiune era cu 20 de grame mai grea decat permitea nu stiu ce drona.

De verificat daca nu cumva sunt si diferente de IQ intre cele 2 versiuni.

-
Editat de ToniGenes la 15-07-2017, 10:14
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
d3xmeister
Ieri am fost la f64 si le-am ridicat problema cu Laowa 7.5mm Smile)) Azi l-au pus pe site. Cum sa nu iti placa magazinul asta ? Eu voi face precomanda
Sony RX10 IV, Sony RX100VA
 
d3xmeister
Am facut precomanda. Despre versiuni, am gasit: ,,The difference is the amount of materials used. Lightweight version uses less metal for certain parts and also the bayonets are changed to aluminium.,, Eu am comandat versiunea standard
Sony RX10 IV, Sony RX100VA
 
ToniGenes
Si eu as fi comandat tot versiunea standard, in ideea ca e mai solida.
Astept cu interes primele impresii.

-
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
ToniGenes
Ai reusit sa-l cumperi ?
Daca da, ceva impresii / poze ?


-
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
d3xmeister
Da, a trebuit sa astept 7 saptamani Smile) dar in final a venit. Ce sa zic, sunt foarte impresionat

Este construit foarte bine mecanic, optica este foarte buna, sharp excelent, f bun pana in extreme inclusiv la f/2, randeaza foarte frumos contrast si culori, si zonele out of focus.

Face si stelute frumoase chiar de la f/5.6 iar de la f/8 stelutele arata fantastic Smile

Este foarte mic si usor, comparabil cu Olympus 12mm f/2 la dimensiuni.

Distorsiuni extrem de mici. Si pentru ca nu este corectat digital, nu ,,intinde,, colturile imaginii. Asta imi place foarte mult. Mi se pare ca face mare diferenta. Are distorsiune optica aprox 2.6, in comparatie de ex cu Oly 7-14mm pro care are 7.5, dar corectat digital.

Din pacate singurele poze pe care le am sunt cu blocurile din cartier inca n-am avut ocazia sa il scot la ceva mai frumos. Dar am experimentat si m-am familiarizat cu calitatile si neajunsurile lui.

Per total, sunt extrem de multumit inca nu l-am dat jos de pe aparat, si nici nu cred ca il dau curand. In postarea urmatoare, si ceva negativ despre experienta de pana acum
Sony RX10 IV, Sony RX100VA
 
d3xmeister
OK, in mare parte, toate bune cu Laowa f/2, dar sa va povestesc si despre experienta cu focusul.

Sigur, la 7.5mm, ca si altii, imi imaginam ca focusul manual va fi extrem de simplu, mai ales la diafragme inchise gen f/5.6 sau f/8, si cu ajutoare gen focus peaking si magnification.

M-am inselat, cel putin cu acest obiectiv. Nu este deloc usor.

In primul rand, peakingul lasa mult de dorit, si se inseala destul de des. Magnificarea ajuta, pe trepied totul e ok, dar cand focalizezi din mana, folosind magnificare, este foarte greu cu un ultra wide. Pierzi incadrarea si focalizezi aiurea, si cea mai mica miscare a camerei schimba distorsiunile de perspectiva. Trebuie foarte mare atentie si skill ca sa faci si focalizarea si incadrarea si sa controlezi distorsiunile de perspectiva.

Pentru peisaje este f simplu. Mai mentionez ca obiectivul are marcaje pt distanta de focus, iar la exemplarul meu sunt extrem de precise, asa ca am ajuns sa ma bazez mai mult pe ele decat pe peaking si magnificare si deja lucrurile au devenit mai ok

Lumea a raportat inacuratete la aceste marcaje, iar multi spun ca obiectivul lor nu focalizeaza la infinit. Al meu este calibrat perfect din punctul asta de vedere, am fost norocos sau oamenii au sporit controlul calitatii Smile

La video e si mai greu ca la poze, pt ca am setat contrast si sharpness mai mic, asa ca peakingul este rar folositor. Magnificarea nici atat, ca fac praf filmarea.

Cred ca e si o chestiune de iscusinta aici, n-am mai folosit focus manual de pe vremea aparatelor pe film, iar acolo aveam split prism era foarte usor. Incet incet incep sa ma descurc mai bine.
Sony RX10 IV, Sony RX100VA
 
ToniGenes
Multumim pentru impresii . Applause


Mai am inca primul meu ultrazoom Olympus lansat acum 10 ani pe piata.
Avea o functie de focalizare manuala foarte interesanta care dupa parerea mea bate tot ce s-a implementat pana acum pe mirrorless-uri. Ma intreb de ce Olympus nu a pastrat-o.

In momentul cand dadeai pe marire (magnificare) ca sa focalizezi manual, doar in centrul LCD-ului aparea un patrat in care vedeai zona centrala marita. Patratul ala din centru ocupa cam 20% din suprafata totala a LCD-ului. In restul de 80% vedeai cadrul nemarit.

Deci puteai sa vezi simultan si cadrul mare (incadrarea) si zona din centru marita ca sa poti ajusta focalizarea bine.

Banuiesc ca s-ar putea implementa usor pe MFT-uri si ar fi solutia perfecta pentru focalizare manuala - o solutie care a existat candva, dar au uitat de ea sau au considerat ca e uzata moral.
Eu zic ca nu este nevoie sa reinventam roata. Ce a fost facut si a fost facut bine, trebuie pastrat.

-
Editat de ToniGenes la 23-09-2017, 10:38
 
http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/
d3xmeister
Exact asa are GX85. Ba poti chiar sa muti acel patratel de magnificare oriunde vrei in cadru folosind touch screen. Dar chiar si asa tot am dificultati sa fac asta din mana corect si fara sa stric incadrarea. CUm am spus, sunt sigur ca lipsa mea totala de experienta cu focalizarea manuala joaca cel mai important rol.
Sony RX10 IV, Sony RX100VA
 
Paul
Dex, afla pista de claritate a obiectivului. La Samyang, inchideam la f4.0 sau f5.6 si mutam focusul putin inainte de infinit si aveam aproape totul in clar, dar trebuie sa intelegi obiectivul, sa ii cunosti optica, chestie de exercitiu. Din pacate la f2.0 este greu fara sa apreciezi foarte bine distanta sau fara sa ai focus asist. Bafta la exercitii! Smile
"The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera." - Dorothea Lange
 
www.filmalbnegru.ro
d3xmeister
Asa este, pe zi ce treece ma descurc mai bine, asa e la inceput Smile Deja pentru foto nu prea mai am probleme, in schimb nu prea am gasit solutie pt video, si as cam vrea sa il folosesc. Pentru ca la video contratul si sharpness-ul le tin mult mai jos, focus peaking este inutil. Magnificarea functioneaza doar pana porneste inregistrarea, dar nu si in timpul inregistrarii. Mai exersez incerc sa invat cat mai bine marcajele de pe obiectiv si sa apreciez din ochi distantele fata de subiect
Sony RX10 IV, Sony RX100VA
 
hoinar
Salut,

Sunt nou nout pe aici (asta este primul meu post), la inceputul lunii viitoare imi voi iua E-M1 mk2.
L-ai folosit cumva si la fotografie de noapte?
Alte impresii?
Stau in dubiu intre Laowa si Oly 7-14.
Zoom-ul este mai scump, mare (relativ greu) cu autofocus si fara nici un fel de emotie la achizitie.

Multam fain si lumina buna!

Radu
Editat de hoinar la 04-03-2018, 18:21
 
d3xmeister
Eu sunt extrem de multumit de acest obiectiv. Din pacate nu fac fotografie de noapte asa ca nu te pot ajuta cu sfaturi.
Sony RX10 IV, Sony RX100VA
 
catacore
I'm back in business Wink

Si, cu gandul la Laowa 7.5mm f2, incep cu o intrebare pentru d3x: te-ai lovit cumva de problema cu inacuratetea diafragmei descrisa aici:
https://www.dprev...t/62964787

Ma tenteaza foarte obiectul, iar inacuratetea aia (cand exista) se va rasfrange si asupra DOF (adica va fi greu de folosit "zone focusing"Wink.

Poate mai sunt si alti utilizatori de Laowa 7.5/2 pe-aici.....
 
Ionut Trufin
Sunt de parere ca la focala asta nu trebuie sa iti faci cine stie ce griji legat de DOF. Daca subiectul tau e la mai putin de 1-2m intr-adevar s-ar putea sa fie imprecis dar la distante mai mari de 3-4 m vei avea in focus totul de pe la 2m la infinit. Cu Samyang 7.5mm la f3.5 rareori mut focalizarea de la infinit.
ZD 14-54, ZD 40-150, ZD 35, OM10, Epl1, Epl5, E-m1, micro 7.5, 17, 45, 40-150, 14-42
 
d3xmeister
Nu am observat diferente intre diafragme, dar al meu focaliza dincolo de infinit, asa ca in timp am gasit marcajul unde trebuia sa ma opresc ca sa fiu la infinit. O data ce am prins asta, focalizarea pentru peisaje o faceam extrem de repede.

Dar, chiar si la aceasta focala, nu te poti baza pe DOF infinit sa iti acopere totul, pentru cadre in care subiectul nu este foarte departe, cea mai buna optiune este sa folosesti focus peaking, pentru ca la infinit, desi functioneaza ok pentru peisaje generale unde ,,subiectii, sunt la distanta mare, orice altceva, de genul o cladire pe care o ai in fata, sau un pom, etc, vor iesi destul de soft cu obiectivul focalizat la infinit, dovedint inca o data ca teoria cu ,,totul in focus de la cativa metri la infinit,, nu este corecta.

Eu sunt impresionat de acest obiectiv, optica foarte buna, mecanica la fel, si combinat cu IBIS poti face lejer foto noaptea in oras, din mana, la ISO de baza sau foarte mic.
Sony RX10 IV, Sony RX100VA
 
catacore
Problema aia, raportata de altii, cu diafragma, are implicatii directe asupra DOF. Adica daca setezi diafragma la f11 si te bazezi pe scala de distante a obiectivului (sau, si mai bine, folosesti DOF master sa-ti calculezi distanta hiperfocala) tot iei tzeapa de claritate/OOF fiindca diafragma reala e f4. Asta e problema la care ma refeream, si eu asa inteleg ca afecteaza lucrul cu acest obiectiv. Oamenii aia au plecat dela un f2 pe Laowa (confirmat, ca expunere, si pe alt obiectiv de care erau siguri) si au ajuns la f5.6 (calculat dupa expunere) cand, de fapt, obiectivul era setat la f22. Deci, cumva, plaja obiectivului era f2-f5.6.

Foarte interesant ce zici despre patratelul de magnificare dela GX85, sper sa-l aiba si GX9 ca tocmai ma pregateam/documentam sa-mi iau unul (si n-am gasit nici o mentiune prin review-uri).
 
Salt la forumul:

Navigare
Intalniri membri

Meniu utilizator
Statistica utilizatori









·Forum de discutii
·Galerie foto
·Ultimele imagini
·Anunturi

·Trimite o imagine
·Căutare
·Reguli in site
·Contactaţi-ne


Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

· Vizitatori conectaţi: 1
· Membri conectaţi: 0
· Membri înregistraţi: 641
· Cel mai nou membru: Doru
· 19,095,079 vizite unice



Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.